Vnesite kodo VIP5 v našem rezervacijskem sistemu in prihranite 5%!

Bled

Biser Gorenjske

Bled kot naselje obstaja že od srednje kamene dobe, ko so stari Slovani častili boginjo ljubezni in plodnostiŽivo, v templju na otoku. Romarji so se odpravljali na otok k Marijini cerkvi (Sveta Marija), da so s tem »poplačali« spoštovanje do Device Marije.

Bled leži ob istoimenskem jezeru in je bil prvič omenjen v dokumentu iz leta 1004., ko je bil grof Henrik II imenovan za škofa Abiona I. Takrat je Bled nosil ime “Ueldes“ (Veldes) in do 19. st. so Bledu vladali Briksenški grofje. Mesto je cvetelo v srednjem veku zaradi romarjev, ko je v 19. švicarski hidroterapevt Arnold Rikli odkril, da sta nežno podnebje ob jezeru in termalne vode, vir za zdravje in dobro počutje.

V interesu lokalnega prebivalstva in razvoja turizma se je ponudba dopolnjevala in gradili so zdravilišča, gostišča in hotele. Mesto, ki je bilo že v začetku 20. stoletja znano kot najlepše zdravilišče avstrijskega cesarstva, je pritegnilo precej evropske aristokratske elite. Mnogi od svetovno najpomembnejših ljudi, so tako uživali lepote Bleda.

Že desetletja romarji nove dobe vedno znova odrivajo lepote tega kraja. Po letu 1991, ko je Slovenija postala neodvisnain samostojna država je Bled leta 1996 postal samostojna občina.

Bled je znan po ledeniškem jezeru, zaradi česar je osrednja turistična atrakcija. Blejski grad je ikona kraja, saj ponuja čudovit pogled na jezero. V 2. polovici 19. stoletja je prav Arnold Rikli iz Švice, pomembno prispeval k razvoju Bleda kot zdravilišča. Zaradi svoje blage klime, je Bled obiskala aristokratska elita iz vseh koncev sveta. Danes je Bled pomembno kulturno, kongresno središče, je turistično mesto, ki ponuja širok izbor športnih aktivnosti (golf, ribolov, jahanje, jahanje) in je izhodišče za pohodništvo in gorske pohode.

Otoček slavi po znani cerkvi in zvonu želja. Preden je bila cerkev zgrajena, je bil na otoku tempelj, posvečen slovanski boginji ljubezni in plodnosti Živi. Na otok vas popelje znamenita in tradicionalna ladjica, imenovana Pletna. Blejsko jezero je ledeniško jezero in meri 2km x 1,5 km in napajajo ga tudi termalni vrelci, temperatura vode je 23 stopinj Celzija in je le nekaj 100 metrov oddaljeno od srednjeveška gradu nad jezerom.

Več informacij in koledar prireditev najdite na www.bled.si.

Kontakt

Hotel & Restavracija Krek
Hraška cesta 15
SI-4248 Lesce
Tel. +386 (0)4 530 2345
Faks +386 (0)4 530 2349
E-pošta: hotel@krek.si

 

Spremljajte nas

Vreme

Uporabljamo piškotke za lastno analitiko (1st party) in jih ne delimo z nikomer. Z nadaljevanjem se strinjate s politiko zasebnosti, lahko pa nastavitve za spletne piškotke spremenite naknadno.